Kompleksy Polaków

Wszystkie tematy nie pasujące do pozostałych for możesz umieszczać w tym forum ;)

Moderator: Moderatorki

Kompleksy Polaków

Postprzez kamilka w Śro Lut 06, 2008 2:21 am

Ciagle natykam się na teksty typu.
- nasi pisarze nie odbiegają od poziomu światowej literatury

Nie sądzicie, że mamy straszne kompleksy?
Zamiast czuć się dumnymi z naszego dorobku kulturalnego, to my ciągle się przyrównujemy do innych.
A w końcu kilka Nobli mamy - Sienkiewicz, Reymont, Szymborska?
Dlaczego nie mówimy - "no to postawiliśmy wysoką poprzeczkę innym"
W temacie chodzi mi tylko o literaturę.
Ja lubię literaturę polską, bardzo często jest o wiele lepsza niż światowa.
Awatar użytkownika
kamilka

Dołączenie: Śro Wrz 06, 2006 11:19 pm

Postprzez agulka w Śro Lut 06, 2008 2:42 am

pewnie bierze sie to z tego, ze w Polsce wcale nie ejst latwo sie wybic, mamy mnostwo utalentowanych mlodszych i starszych pisarzy, a jednak siegamy po to, co zagraniczne. od lat przeciez uwazamy ze to, co nie od nas, to lepsze. przez tak dlugi czas utrwalane takie przekonania zmienic pozniej trudno.

a ja uwielbiam Musierowicz, uwielbiam Grocholę. wiersze Szymborskiej sa niesamowite. Wojaczek, Stachura... Herbert, niesamowity Wojciech Kuczok... i wielu innych, znanych na caly swiat, niekoniecznie przeze mnie lubianych :P
Awatar użytkownika
agulka

Dołączenie: Pon Sie 07, 2006 8:17 pm
Miejscowość: lipno

Postprzez Adorpelee w Śro Lut 06, 2008 3:03 am

Dlaczego? Bo nasi młodzi gniewni nie przerastają autorytetów przeszłości. A może nie mogą? Łatwiej bowiem sprzedać Grocholę niż poezję Szymborskiej. Ale fakt. Jest kilka dobrych polskich książek, ale raczej napisanych wiele lat temu, nie współcześnie. Niestety.
Adorpelee

Dołączenie: Nie Sty 07, 2007 1:29 am
Miejscowość: łask

Postprzez ewelina w Śro Lut 06, 2008 3:24 am

Polska literatura latwiej do nas dociera gdyz najczesciej jest osadzona w naszych realiach i dodatkowo nie jest obciazona grzechem pierworodnym tlumaczenia. Zgadzam sie z osemka ze poziom rodzimych autorow jest wysoki lecz staralbym sie nie generalizowac lecz rozpatrywac indywidualnie. Chyba jednak mamy kompleksy.
Wlosi z kolei porownuja caly swiat do siebie a nie na odwrot i choc czesto maja sie czym chwalic to jednak pewna doza skromnosci z pewnoscia by im nie zaszkodzila.
Coz cechy narodowe.
Awatar użytkownika
ewelina

Dołączenie: Śro Lut 07, 2007 6:34 pm

Postprzez Adka_ w Śro Lut 06, 2008 3:45 am

Nie dziele pisarzy na polskich i "nie-polskich". Moze to zle zabrzmi ale nie obchodzi mnie ile kto dostal za jakas ksiazke nagrod Nobla itd.. wazne zeby mi sie ta ksiazka dobrze czytala. Bo co mi np. po Lemie jak umre z nudow juz przy pierwszym rozdziale?
Czeslaw Milosz jest znany na calym swiecie, Stanislaw Lem tez, nie mowiac ze Sienkiewicz za swoje Quo Vadis jest legenda..
Ale literatura tylko dlatego ze Polska nie znaczy ze jest jakos lepsza niz kazda inna..
Ot po prostu blizsza naszym sercom..
Awatar użytkownika
Adka_

Dołączenie: Wto Sie 15, 2006 6:33 pm
Miejscowość: elbląg

Postprzez ewelina w Śro Lut 06, 2008 4:06 am

Dobrze gada
Awatar użytkownika
ewelina

Dołączenie: Śro Lut 07, 2007 6:34 pm

Powróć do Hydepark

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości